Studioshaw uses clerestory windows to draw light into home on London infill site

Sawtooth roof forms lined with timber top this two-storey home on a hidden infill site in Walthamstow, London, designed by local practice Studioshaw.

The project, called Catching Sun House and designed for the practice's founder, is located on the site of a former ministry of transport (MOT) garage, the massing of which was adopted in the new home's design in order to secure planning permission.

The roof is clad in dark timber

Surrounded by terraced houses, the design was informed by the use of carefully placed openings to bring as much natural light into the home as possible, contrasting a heavy blockwork base with a lighter, timber plank-clad upper level.

"We wanted to create a contemporary, low maintenance, and low-energy home, maximising the potential of the hidden site," said Studioshaw founder Mark Shaw.

Sliding glass doors lead out from the living room

"The space planning was carefully considered, and 3D-modelling and testing of the design enabled us to ensure that the spaces feel generous and are always filled with light," he added.

On the ground floor, two bedrooms and a bathroom occupy the western end of the plan, with a large living, dining and kitchen space to the east.

The living area and main bedroom are topped by gently sloping sawtooth forms, creating two clerestory windows that pull light down into the space.

A small courtyard features a glass-box shower

Pulling back the home from the edges of the site has created both a side return entrance route and three internal courtyard spaces, wrapped by a high blockwork wall for privacy from the surrounding buildings.

The large courtyard next to the dining area contains seating spaces, while two smaller courtyards alongside the bedrooms feature an outdoor bath and a glass-box shower, all of which are accessible via aluminium-framed sliding glass doors.

[

Read:

Black-painted larch planks clad extension to a house in London

](https://www.dezeen.com/2019/11/27/house-for-four-black-house-extension-harry-thomson-london-england-uk/)

"The exposed blockwork walls flow from inside to out, framing three external courtyards through sliding glazed screens, allowing the outside space to become and extension of the inside and the inside filled with light," Studioshaw said.

An orange ladder-style staircase leads up to the smaller first floor, where a wood-lined study and snug space with fitted floor cushions benefits from large windows providing views across the neighbouring gardens.

An orange staircase leads to the first floor

The blockwork of the lower level has been left exposed on the interior, contrasted by a high-level datum created by the pale timber-lined ceilings.

This industrial feel is continued in the fittings, which include an exposed extractor arm in the kitchen complemented by colourful Eames chairs and brushed nickel bathroom finishes.

A study with cosy floor cushions sits on the first floor

As well as acting as both client and architect, Studioshaw took on the role of main contractor, splitting the work into 14 fixed-budget packages.

Previous projects by Shoreditch-based Studioshaw include the retrofit of a Grade II-listed building in Kensington to create a new, cocktail-bar inspired home for co-working space Kindred.

The photography is byJames Brittain.

The post Studioshaw uses clerestory windows to draw light into home on London infill site appeared first on Dezeen.

#residential #all #architecture #london #uk #studioshaw

Peter Barber Architects' "intelligent, dynamic and original" McGrath Road named UK's best affordable housing scheme

The McGrath Road housing project by Peter Barber Architects in east London has won this year's RIBA Neave Brown Award for Housing 2021.

The brick scheme was given the award, which is presented to the best new affordable housing scheme in the UK by the Royal Institute of British Architects (RIBA), at a ceremony last week.

McGrath Road has won this year's Neave Brown Award for Housing

"Intelligent, dynamic and original – this unique configuration of housing has the McGrath Road community at its heart," said Simon Allford, president of RIBA.

"It's an exemplar of high-quality social housing within one of London's most densely populated boroughs and demonstrates what can – and must – be achieved across the country."

The housing has distinctive recessed arches

The social housing estate, built for the London Borough of Newham, is made up of 26 townhouses fronted with distinctive recessed arches and arranged around a central courtyard.

Every home is three or four storeys tall and has a balcony, a private terrace and a living room on the top floor with views across London, while all are for social rent, affordable rent or shared ownership.

It is Peter Barber Architects latest London housing scheme

Peter Barber Architects has built up a reputation for high-quality, unusual social housing projects across London, with its founder Peter Barber awarded an OBE in the 2021 Queen's Birthday Honours.

The practice previously told Dezeen that the McGrath Road estate is a reinterpretation of Victorian back-to-back housing.

The block contains social rent, affordable rent or shared ownership flats

The award is named after the late Neave Brown, an architect known for pioneering modernist social housing estates such as Alexandra Road in Camden, north London.

Brown famously rejected the trend for high-rise residential buildings in the 1960s and '70s in favour of street-based estates with an emphasis on community spaces.

Allford said McGrath Road would have been "championed by the late, great Neave Brown".

[

Read:

Peter Barber Architects creates terraced tenement block in Peckham

](https://www.dezeen.com/2020/04/15/peter-barber-architects-95-peckham-road-housing/)

David Mikhail, chair of the Neave Brown Award for Housing jury, said the McGrath Road scheme "demonstrates how imaginative street-based architecture can be socially progressive and architecturally engaging – a combination that endears Peter Barber Architects' work to so many people".

Mikhail is the co-founder of London-based architectural studio Mikhail Riches won the first Neave Brown Award for Housing in 2019 for its highly-decorated Goldsmith Street in Norwich, which also took that year's RIBA Stirling Prize.

Pooja Agrawal, co-founder and CEO of social enterprise Public Practice, and Neave Brown family representative Mark Swenarton joined Mikhail on the award jury.

The housing is arranged around a central courtyard

To be considered for the Neave Brown Award for Housing projects must be made up of 10 or more homes and have been completed must have won a RIBA Regional Award. At least one third of the housing must be at affordable tenures.

Peter Barber Architects' McGrath Road was joined on this year's Neave Brown Award for Housing shortlist by the studio's 95 Peckham Road project, Stanton Williams' Key Workers housing in Cambridge and Blackfriars Circus by Maccreanor Lavington.

Photography is byMorley Von Sternberg.

The post Peter Barber Architects' "intelligent, dynamic and original" McGrath Road named UK's best affordable housing scheme appeared first on Dezeen.

#all #architecture #news #uk #riba #housing #peterbarberarchitects #socialhousing #neavebrown

Show older
Mastodon

Server run by the main developers of the project 🐘 It is not focused on any particular niche interest - everyone is welcome as long as you follow our code of conduct!